Geplaatst op

De hobbymarkt

Kraam van Fantasy Fournituren tijdens Hauntend Castle 2015. Met decoratie aangepast aan het thema

Op Facebook zit ik in diverse groepen met leuke handwerk creaties. regelmatig zie ik mensen die zoveel maken dat ze gaan verkopen. Dit kan via Facebook of een lokale hobbymarkt. Naast het dilemma wat moet ik er voor vragen zie ik ook de vraag hoe maak ik mezelf herkenbaar? In dit stuk zal ik wat tips en voorbeelden geven van hoe je simpel een leuke kraam kan inrichten maar vooral wat doe je aan pr. Deel is ook handig voor online verkoop bij een markt komt er iets meer bij kijken.

Wat moet ik voor prijs vragen voor mijn creatie?
Er zijn verschillende basis reken methodes:
Materiaalkosten x 3 of 4 = prijs
Materiaalkosten + (uurloon x aantal uren) = prijs
Of je kijkt op verkoop websites en vergelijkt prijzen.
Vraag aan vrienden en kennissen wat hun ervoor zouden willen geven.
Uiteindelijk gaat het erom dat je een prijs vind waar jij je goed bij voelt, maar doe jezelf ook niet te kort. Lage prijzen kan snel verkoop opleveren maar je moet dat ook weer snel investeren.

Wel of niet op een markt staan?

Wat heb je nodig?
Met een budget van 50 euro kan je een leuke basis maken en professioneel overkomen. Uiteraard kan het zo goedkoop en zo duur mogelijk. Via marktplaats en rondvragen kan je veel leuke dingen vinden maar kost ook meer tijd. Weeg voor jezelf goed af wat je wilt en hoeveel je wilt investeren. Maar reken wel iets van budget uiteraard kan je dit in je verkoopprijs doorberekenen.

 • Prijskaartjes
  Zorg dat je producten duidelijk en zichtbaar geprijsd zijn.
  Wisselgeld
Zorg dat je wat brief en muntgeld hebt 50a70 euro is een mooi startbedrag om alles in je kas  te hebben. Schaam ook niet om als mensen met grote briefjes aankomen te vragen of ze kleiner hebben, meestal gaan ze dan even zoeken.
 • Kleed of doek: Haal een stuk stof die niet kreukelt vaak word er zwart gebruikt om over je kraam te leggen. Om het netjes af te werken zorg dat de voorkant ook dicht is. Zo creëer je rust en ziet het er niet rommelt uit. Niets is lelijker dan als je langsloop en je ziet alle tassen en dozen staan onder de kraam en alles staat op planken. Vaak zitten er ook nog oude stickers op de planken en het is zonde als die op je werk komen. Stof is vaak te vinden voor 1 a 5 euro per meter, soms kan je een grote coupon vinden of een oud gordijn bij de kringloop. Maak het doek vast met een paar klemmen deze zijn te vinden bij budgetwinkels en bouwmarkten. Evt kan je ook de lijmklemmen uit je gereedschapskist pakken. Wil je vaker op markten staan werk het doek dan even af dit kan al met een zigzag of locksteek zodat je het doek kan wassen. Verder zou je het kunnen aankleden met een extra kleed om sfeer te maken.
 • Klapstoeltje: controleer altijd of er een klapstoeltje bij je kraam zit vaak moet je dit huren. Maar het is vaak een kleine moeite om er zelf een paar in de auto te doen. Huren is vaak ook niet duur.
 • Stroom: Bij de een markt zit dit er bij in bij de andere moet je het erbij huren. Vaak heb je geen extra stroom nodig kijk goed naar de locatie en openingstijden, soms is het wel leuk om dingen extra uit te lichten dit heb je vooral bij een binnenmarkt.
 • Prullenzakje: mijn persoonlijk grootste irritatie is prulletjes en bekertjes in de kraam, vaak is dit aan de kant van de verkoper. Je haalt toch vaak een bakje koffie of iets lekkers en dan zit je met verpakkingen. Ook prijskaartjes/stickers die je niet meer kan gebruiken voor je het weet heb je een heel hoekje vol liggen. Zelf heb ik altijd een administratie hoekje en dat word vaak ook een rommelhoekje. Daarnaast zijn wat hogere display’s handige, doosje/kistje/kastje dan kan je altijd dingen uit het zicht zetten. Maar een must have is een afvalzakje deze kan je ophangen aan een klem waar ook je doek aan vast zit of bij een marktkraam kan je die ook tussen het blad doen om het metalen frame. Einde van de dag is het gelijk netjes en opgeruimd. Daarnaast heb je de hele dag een nette kraam wat ook rust geeft voor jezelf.
 • Bonnenboekje/notitieboekje: zorg dat je iets hebt waar je in opschrijft wat je verkocht hebt. Handig is enen notitieboekje die kan je steeds meenemen en heb je altijd overzicht. Je kan ook een bonnenboekje gebruiken waar je ook een stempel op kan zetten met je naam en gegevens. Mijn ervaring is dat mensen bijna nooit een bonnetje mee hoeven dus is een notitieboekje ideaal voor jezelf. Je kan ook gaan voor een kasboekje dan kan je je in en uitgave naast elkaar in een overzicht hebben en weet je hoeveel winst je maakt (daar gaat het toch om als je op een markt staat). Bonnenboekje en kasboekje kan je bij de kantoorboekhandel kopen.
 • Tasjes: tasjes of zakjes zijn een must. Zelf heb ik ooit wat rollen transparante zakjes gekregen van een lokale supermarkt mooi compact met transport en veel mensen blij. Je kan ook tassen van verschillende winkels verzamelen nadeel vind ik dan maak je gelijk reclame voor ze maar op zich geen probleem. Ik zou geen zakjes gebruiken van de bekende budget winkel dat maakt je eigen kraam snel goedkoop. Papierenzakjes (vaak bekend van fourniturenwinkels en snoepwinkels) zijn ook handig voor kleine producten deze kunnen in een andere tas of handtas. Ik heb zelf een eigen stempel die en maak dan eigen stickertjes waarmee ik het zakje dichtplak. Ook kan je evt een rol folie meenemen om dingen in te pakken wat krulletjes erop met lint (kan ook op een zakje) en je hebt gelijk een leuk cadeau. Houd wel rekening dat je wat inpakruimte maakt. Ik zet zelf soms een lager camping tafeltje onder mijn marktkraam voor dit soort dingen. En vergeet niet je prijskaartje voor het inpakken eraf te halen. Stop ook altijd je visitekaartje of flyer erbij, leg deze klaar naast je kassa.
 • Display’s: je presenteert je spullen dus het moet er leuk bij staan. Den aan bakjes, evt letterbakken, kleine kastjes, kratjes. Bedenk wel je moet het vervoeren dus probeer het zo praktisch mogelijk te maken. Kratjes kan je de hoogte in en je kan er dingen in vervoeren bijvoorbeeld. Een leuk vitrine kastje is erg mooi maar kost ook ruimte. Bedenk dus goed welke sfeer je wilt en bouw het niet te dicht. Prop je display’s niet te vol evt kan je er een deel onder je kraam leggen in een doos tijdens de markt en aanvullen als er wat verkocht is. Een vakje leeg of met 1 stuk kan ook geen kwaad dan lijkt gelijk het product heel populair. Kwa budget kan je het zo gek maken als je wilt. Heb je een marktkraam dan kan je ook nog dingen ophangen. Een prikbord is dan bijvoorbeeld erg handig. Koop niet te duren display’s vooral als je vaker op een markt staat vervoer je het vaak en kan dus ook snel beschadigen. Marktplaats, kringloop, budgetwinkels en een likje verf doet veel wonderen. Je kan ook beginnen met een simpele doos al verhoging met een kleedje eroverheen, dit is vooral geschil voor binnenmarkten. Als je een doos gebruikt ze hem evt met de opening naar achter zodat je dan gelijk je administratie hoek hebt.
 • Kom niet alleen: zorg dat je altijd iemand meeneemt of als een bekende van je ook op de markt staat vraag of je naast elkaar mag. Naast dat het een hoop sjouwerk scheelt bij het opbouwen en afbreken gaat het vooral om een stukje veiligheid. Je heb geld bij en veel spullen. Soms is er geen kip voor je kraam en het andere moment is het heel druk. Als je samen bent kan je overzicht houden je wilt niet dat er iets gestolen word. Ook is het leuk om zelf even pauze te houden en een rondje te doen, ik bedoel je bent er toch. Zorg dat je altijd bereikbaar blijft en nooit te lang weg blijft. Geef de gene die mee is goede instructies dit kan je van te voren doen, handig als je dan net je proefopstelling hebt gemaakt dat is makkelijk praten over je werk alles staat toch uitgestald. Zo weet je beide wat je visie is en wat er verkocht moet worden.

De kraam vullen
Belangrijkste is houd overzicht, zorg dat je kraam goed gevuld is maar ook niet te vol. snuffelkramen werken goed maar leg/zet alles geordend neer. Een lege kraam zetten mensen ook eerder een beker neer die ze toevallig in hun hand hebben en daarna ook vergeten dat die er staat en zit jij met de rommel. Kijk dus goed van te voren hoe groot de kraam is. Krijg je hem zelf niet gevuld? Vraag dan een vriend of vriendin om mee te doen. Ook kan je als hobbyclubje meedoen maak dan onderling goede afspraken.

Bakjes
Gebruik je veel bakjes zorg dat die niet te vol zit. Een praktische oplossing is een deel in een zakje te doen (ik gebruik zelf gripzakken hiervoor omdat die hersluitbaar zijn) deze zakjes haal je eruit dan heb je extra voorraad onder je kraam. Als er veel verkocht is vul je het bakje bij, propvolle bakjes lijkt het alsof er niks van verkocht word. Vraagt iemand naar een bepaalde kleur kan je het zakje er ook bij pakken er laten zien wat je nog meer hebt. Kleine letterbakken zijn een handige optie dat bouwt en ruimt snel op en je het alles gesorteerd.

Kraam delen
Deel je een kraam met iemand bespreek dan goed deel je hem letterlijk door tweeën dit kan door middel van aankleding. Mix je door elkaar zorg dan dat je goed noteer wat er verkocht is (dit is sowieso belangrijk voor je eigen overzicht ook als je alleen staat) evt kan je op de prijskaartjes werken met een kleur verschil dit kan dmv: een stip, stikker of code. Spreek ook af of je de kassa deelt of niet. Ook hierbij noteer wie wat inlegt aan wisselgeld en zorg dat je einde van de beurs gelijk de administratie op orde maakt, evt kan die ook na afloop thuis. Laat hier geen dagen overheen gaan dat kan onderling irritaties opleveren die niet nodig zijn. Je kan ook kiezen voor ieder een eigen kassa.

Inrichten
Maak thuis een proefopstelling, als je een tafel gwend bent (vaak  ongeveer 2×0,6m) en dan ineens naar een markt kraam gaat (4x1m of 3x1m) kan dit ineens een heel leeg lijken en dat zou jammer zijn. Daarnaast kan je in een marktkraam ook dingen ophangen waardoor je nog meer ruimte hebt. Denk hier dus goed over na en maak evt een schets. Kijk dus goed in de papieren wat de maten zijn evt vraag deze even op. Zelf doe ik het op de volgende manier. Een tafel is vaak ongeveer de maat van een behangtafel, dus uitklappen of gebruik je aanrecht en inrichten maar. Paar uur laten staan en later nog een keer kijken (mits je de ruimte hebt om het te laten staan) maak er een foto van. Een marktkraam is nogal groot hiervoor is schilderstape en een vloer zijn  je vriend, dit kan ook als je geen behangtafel hebt. Meet op de vloer het formaat van de kraam af geef de hoeken en en markeer wat extra plekken zodat je een duidelijk vlak hebt. Ook hier inrichten maar en maak een foto. Uiteraard is het op locatie altijd nog een puzzel maar het scheelt een hoop tijd. Vaak heb je voor opbouwen 1 a 2 uur.

Verkopen
Verkopen is een feestje, maar ook een vak apart. Ga de stad in en loop over een markt en kijk hoe je word aangesproken en behandeld wordt en kijk hierin wat vind je prettig. Wat tips die ik zo mee kan geven

 • Laat de klant rustig kijken.
 • Zorg dat je weet hoe alles heet wat je hebt gemaakt (zet evt op label) en wat voor materiaal het is gemaakt.
 • Stel open vragen aan je klant zodat je ontdekt wat deze wil.
 • Sluit je verkoop gesprek netjes af.

Bakjes niet te vol
Dit klinkt misschien wat suf maar stel je hebt 20 sleutelhangers en je bakje zit ramvol. A het ziet er niet uit en B er wordt eerder gestolen. Dit is simpel op te lossen door een deel in het bakje te doen en de rest achter te houden. Zoekt iemand een kleur die in de zak zit dan pak je die erbij . Is je bakje vrij leeg dan kan je deze bijvullen. Evt kan je er ook een kaartje bij zetten dat je er meer op voorraad hebt.

Verplaats ook dingen
Dit is iets waar je wel voorzichtig mee moet zijn. Verplaats niet te vaak dingen maar af en toe en om een gat op te vullen. Zelf laat ik bakjes altijd staan zodat mensen die vaker langs komen gelijk de weg vinden in de kraam.

Gun-factor
Een van de belangrijkste dingen zeker op hobbymarkten is wel de gun-factor. Mensen hebben een bedrag bij wat ze willen uitgeven maar tussen al dat leuk is de grote vraag bij wie geven ze het uit?
Ik heb al heel veel geschreven over de presentatie van je spullen. Maar de doorslag kan in kleine dingen zitten en vooral in de mensen achter de kraam, jij dus.
Ga niet onderuit zitten hangen, hoe lang en saai een dag soms kan zijn probeer beide actief over te komen. Is het rustig wissel dan vaker af met pauzes en bij een binnenbeurs ga dan even en luchtje scheppen om jezelf actief te houden.
Niet roken, binnen of buiten evenementen zolang je niks verkoopt wat voor de sigarettenmarkt is ga dan ook niet roken. Ook hier wil je roken neem dan een korte pauze. Als je dingen bij hebt voor kinderen is het al helemaal not done. Hoe lekker je ook je sigaretjes vind mensen knappen hier op af. Dit geld ook voor alcohol en sterk gekruid eten, ja een pita shoarma met knoflook is heerlijk als lunch maar niet als je dan ook een klant moet helpen tijden of vlak na het eten.
Verzorg jezelf, zorg dat je er netjes uitziet en verzorgd. Je hoeft niet in pak of als het volgende topmodel maar zorg dat je er netjes uitziet. Vaak zijn de eerste paar keer dat je op een markt staat erg spannend en kan er veel op je af komen, deo is dan ook geen overbodige luxe. Zorg dat je ruim op tijd bent rustig opbouwt en evt een klein momentje voor jezelf hebt voordat je gaat knallen met je verkoop. Ook kan het zijn dat je tijdens  het opbouwen al wat verkoopt.
Bouw rustig af, wacht altijd op het teken of als het echt pas tijd is. Er zijn altijd mensen die nog ronddwalen begint je kraam er echt leeg uit te zien dan kan je er tempo op gooien.
Verwen jezelf, heb je een goede dag gehad verwen jezelf en je team met iets lekkers of leuks.

Vergeet vooral niet verkopen is een feestje.

Labels
Of je nu alleen online verkoopt of ook op een markt. Niets is leuker dan een label of herkenning dat het jou werk is. Naast dat het leuk is, het is ook een goede manier dat mensen je niet vergeten op langer termijn.

Diverse soorten labels
Met een label aan je werk kan je een extra handtekening meegeven aan je werk. Elk label heeft zijn voor en tegens. De grootste kans dat mensen het laten zitten is als je een naailabel plat er op stikt of op je werk borduurt. Persoonlijk zou ik er ook geen “made by me” op zetten dan weet nog niemand wie het heeft gemaakt.
Hier een overzicht van diverse opties:

 • Naailabel
 • Knoop
 • Leren label
 • Borduren
 • Voorbedrukte label
 • Kartonnen label

Later zal ik apart verder in gaan op diverse labels.

En last but not least een checklist om mee te nemen: